Pehtorin pikaviinin valmistus

0 Arvostelu(t)

Lisätiedot

Pehtorin viinipaketin sisältö:

 

Enzyymit, viinihiiva, ravinneseos, sitruunahappo, käymisenpysäyttäjä, superselvikkeet ja marjaseos.

Välineiden puhtaus varmistettava ennen aloitusta. Käytä desinfiointiainetta. Käytä siiviläpussia, se helpottaa työskentelyä.

 

Aloitus:

Laita marjat käymisastiaan (käytä siiviläpussia) ja lisää 5 litraa kädenlämpöistä vettä. Tyhjennä enzyymit (1) käymisastiaan, ravista ja anna vaikuttaa 1 tunti ennen jatkamista. Entzyymien avulla saadaan hedelmistä/marjoista makuaineet irtoamaan nopeammin. Liota 4 kg sokeria ja sitruunahappo (4) viiteen litraan kuumaa vettä ja kaada käymisastiaan. Lisää vettä niin, että nestepinta ylittää 22 litraa. Tarkkaile lämpötilaa. Nesteen lämpötilan tulisi olla 22 – 27 astetta. Ravinneseos (3) sekoitetaan lasilliseen 27-asteista vettä ja kaadetaan käymisastiaan. Viinihiiva (2) sekoitetaan lasilliseen 27 asteista vettä. Varmista lämpötila, sillä hiiva kuolee yli 30 asteessa. Kun käymisastiassa olevan nesteen lämpötila on 22-27 astetta voit kaataa viinihiivan käymisastiaan. Sekoita hyvin. Sulje kansi ja laita vesilukkko paikoilleen. Käyminen alkaa vuorokauden kuluessa.

 

KÄYMISPAIKAN LÄMPÖTILAN ON OLTAVA TASAINEN JA VEDOTON N. 20-25 ASTETTA

 

Mikäli haluat valmistaa väkevää viiniä toimi seuraavasti:

Kun viini on käynyt 4 vuorokautta, ota käymisastiasta 4 litraa viinimehua ja lämmitä kattilassa (älä keitä). Liuota 2 kg sokeria viinimehuun ja anna jäähtyä 27 asteeseen. Kaada jäähtynyt seos takaisin käymisastiaan ja sekoita hyvin. 

Käymisaika miedot viinit (4 kg sokeria) 7 vuorokautta

Käymisaika väkevät viinit (6 kg sokeria) n. 13 vuorokautta

Kun käyminen on hidastunut 1-2 kuplaan minuutissa, mittaa viini ominaispainomittarilla. 

Mittarin tulisi näyttää 1.000 ( 0 ) tai alle.

 

Käymisenpysäytys ja kirkastus:

Kun olet varmistanut, että viini on käynyt loppuun, lappoa viini toiseen astiaan. Pese käymisastia desinfioimisaineella, huuhtele hyvin ja kaada viini takaisin astiaan. Sekoita käymisenpysäyttäjä (5) lasilliseen kylmää vettä ja kaada astiaan. Laita kansi paikoilleen. Laita sormi vesilukon reikään ja ravista voimakkaasti. Päästä paine astiasta. Toista tämä kunnes viinissä ei ole enää hiilihappoa. Lisää superselvike 6 suoraan astiaan ja ravista voimakkaasti. Anna aineiden vaikuttaa vuorokauden ajan. Lappoa viini toiseen astiaan. Pese käymisastia desinfioimisaineella, huuhtele hyvin ja kaada viini takaisin käymisastiaan. Lisää nyt superselvike 7 suoraan käymisastiaan ja ravista voimakkaasti. Aseta käymisastia viileään paikkaan. Anna aineiden vaikuttaa 2-3 vuorokautta. Mikäli viini näyttää samealta, anna vaikuttaa vielä vuorokausi.

 

Jälkimakeutus:
Maista viiniä. Mikäli haluat viinistäsi makeampaa, ota 1 litra viinimehua ja sekoita siihen dl sokeria. Kaada seos viinin sekaan ja maista. Mikäli haluat vielä makeampaa toista toimenpide. Makeutuksen voi suorittaa myös käyttämällä apuna ominaispainomittaria.

 

Pullotus:
Pullota viini lappoa apuna käyttäen. Älä täytä pulloja täyteen vaan jätä korkin ja viinin väliin 2 cm ilmatila. Käytä korkitukseen luonnonkorkkeja ja korkituslaitetta.

Paras säilytyslämpötila viineille on 13-15 astetta. Suora auringonvalo ei ole hyväksi viinille.
Viini paranee huomattavasti kypsyessään.

 

Pehtori toivottaa hyviä hetkiä kotiviinien parissa.